„MONOPOLISTI DOBIJAJU KONKURENCIJU“

YESTERDAY’S NEWS

 „MONOPOLISTI DOBIJAJU KONKURENCIJU“

U ovom tekstu će biti samo malo ružnih reči.

Neko se stvarno zajebava samnom. Je l nikome nije čudna ova vest:

 http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/207928/Svi-monopolisti–ce-dobiti-konkurenciju

Za trenutak kada na datom linku više ne bude moguće da se pročita vest: Srbija, naša država, objavila je kako će uskoro početi da se obračunava sa monopolistima. Od svih reči u ovoj rečenici, ne znam koju da podvučem, koju da podebljam, a koju da ispišem kurzivom. Sve su zajebane (soproštenjem).

Država će to da uradi tako što će da PRIVUČE još lanaca, firmi itd. Aha, pazi kako smo preduzimljivi. To dalje treba da dovede do toga da se razvije kao konkurencija, pa neće više biti monopol, razumeš, a zaprećene su i STROGE novčane kazne (mada, ruku na srce, i sam tekst kaže kako sud još uvek nije potvrdio nijedno rešenje te neke Komisije za zaštitu konkurencije).

Drugari, je l se sećate „zakleo se bumbar u cvet i u med“?

I još samo ovo o tekstu, novine su obavile razgovor sa „njihovim izvorom iz Vlade“, predsednicom te neke Komisije za zaštitu konkurencije, predsednikom Privredne komore Srbije, i još nekoliko nekakvih privrednika-biznismena itd. Tekst je onako, korektan, ali nije problem u tome.

Čekaj, hoćete da mi kažete da država ništa nije znala da je ovaj jedan pokupovao sve lance superminimarketa? Ili da je ova jedna firma pokupovala sve mlekare u Srbiji? I da se nekako ispostavilo da  su ovi jedini koji operišu „naftnim derivatima“? hoćete da mi kažete da to tako funkcioniše, kao, niko ne može da provali šta se dešava, ja dodjem jedan dan i kupim jedan lanac marketa, onda dodjem drugi dan i kupim drugi lanac marketa, ma šta lanac, kupim bre celu firmu, onda ih prefarbam u moje boje, i tako po vasceloj Srbijici, i i dalje niko ništa ne provaljuje? Možda su ti koji treba da primete i sankcionišu stvaranje monopola toliko outmeni, da oni ne idu sami u nabavku, kad im treba hleb, mleko, ulje, nego im ide služinčad? Pa onda ni ne mogu da vide šta se dešava na ulici? Možda služinčad o tome i priča, kad se vrati iz nabavke, možda komentarišu dešavanja sa terena, dok pripremaju ručak za belog gospodara, ili dok se uveče greju oko šporeta na drva, i slušaju bahanalije gospodara; ili ne mora bahanalije, pa nisu gospodari uvek bahati, možda sviraju klavir i pevaju elegične pesme, uveče, oko kamina? Ali, pošto su gospodari zauzeti svojim poslovima, oni ne čuju šta služinčad priča, pa tako i ne znaju šta se dešava. Uostalom, što bi i slušali šta posluga priča.

Ne znam da li sam jasna. Ja sam mislila da je usitnjena birokratska struktura u kojoj je nemoguće videti celinu bilo kog procesa primenjiva samo na nas, plebs. To je ono kada npr dodješ da izvadiš nova dokumenta, ili da predaš dokumenta da se prijaviš za socijalnu pomoć, ili za kredit za stan, ili da se upišeš u neke registre, ti ne vidiš gde to vodi, jer ovaj za šalterom zna samo da treba da mu doneseš toliko i toliko papira; on po nekom automatizmu to stavi u odredjeni pretinac, a šta se dalje dešava možda znaju na šalteru 5, ili u sobi 28.

Ali, majku mu, ja sve nešto razmišljam, pa dobro, jedno sam ja, a jedno je država. Ta država, ne, čekaj, to mora da se napiše velikim početnim slovom, Država, pa to je zakon, ustav, propis, prepis, podnesak, onda i okrugli pečat, zavodnički pečat, primljeno, potvrdjeno itd. To je  Država, a ne neka neozbiljna zajebancija, uostalom, tu sve mora mnogo ozbiljnije da se prati i nadgleda, jer će nekom da leti glava sa ramena. Ovako kako pročitah ovu vest ispada da je njihova tematska pesma „zakleo se bumbar u cvet i u med“; setite se “neće tu da vršlja OD SAD bilo ko“, dakle od sad, ne od trenutka kad su formirali vladu, ili zašto da ne, od kad postoji država.

Evo da priznam: ja ne znam koja služba treba da prati takve stvari, ko to treba da je budan i da prati kretanja kapitala u zemlji, pretpostavljam da nije baš DeBe, ali tako neko, šta znam, ko ima veze sa tim porezima, imovinama itd (ili možda u potpunosti grešim). A sigurna sam da treba da postoji neka služba. Ovako, kad se pročita ova vest, ispada kao da je ta služba sad skoro formirana. Kao,  imamo nekog tamo službenika, činovnika, koji je samo radio svoj posao, udarao po tastaturi ceo dan, i na početku svakog meseca dobijao platu za prethodni mesec, ali odjednom, on oseti neki nemir, neke „cifre“ se nisu uklapale, pa je prikupio dokumenta, raširio ih po stolu, crtao šeme, našao planove, kopirao ih, molio ljude koje poznaje po raznim arhivama da mu daju neke informacije, neko ga je zbog svega toga jurio i pretio mu, ali ne, on se nije uplašio, tojeste, uplašio se, ali je smatrao da istina mora da se obnaroduje, pa kad je došao do zaključka šta se desilo,  izneo ga je na videlo javnosti. I onda se kao formirala ta komisija. Ili sam to upravo prepričala film „Pelican Brief“?

Znam znam, neko će reći „pa malecka, ne ide to tako, ako si ti brljiva, zašto i taj tamo u nekoj državnoj (pardon, Državnoj) kancelariji ne bi bio brljiv“, ili „pa znam malecka, ali aki si ti brljiva, onda je i Država brljiva, mi svi treba da radimo zajedno da blabla“.

I dobro, sve i da je tako, šta onda? Sad se jadna država iznervirala, i rekla „NO PASSARAN!!“ (ovi danas na i oko vlasti su iz tog „NO PASSARAN!!“ vremena, njima je to još uvek kao taj sveti, uzvišeni usklik potlačenih tralala), „nećemo više dozvoljavati da nas maltretiraju pokvareni monopolisti!!“.  I odmah sednice, saveti, koncili, sudjenja, javna pogubljenja, prepravljanje istorije, oduzimanje/vraćanje imovine?

Imam i rečenicu – favorit u tekstu, gospodja presednica Komisije za zaštitu konkurencije: „…država na srpsko tržište želi da dovede još trgovinskih lanaca…“ . Koja država, oprostite, ako smem da pitam? Naša država? Je l vam to bila novogodišnja želja? Ili je to plan za od ponedeljka, ili od prvog u mesecu? Je l se to promenila vlada, pa prethodna to nije želela, a ova sada želi?

Pa čekaj, ko je dozvolio taj monopol?

Mislim, jasno mi je sve, nego ne mogu da verujem da imaju „muda“ da mi to podmeću, i da imaju tako grozno mišljenje o meni.

I koga oni nazivaju naivnim glupakom?

Treba im jebati mater, ja da vam kažem.

Advertisements

3 responses to “„MONOPOLISTI DOBIJAJU KONKURENCIJU“

 1. e pa curo, ne moz` to tako !
  ti da mislis svojom glavom i da postavljas kojekakva pitanja…!
  zamisli – uvozice cak i mleko ako treba… uvoze ga iz EU – gde je poljoprivreda od drzave subvencionisana, a nase seljake “ruse” i cekaju da se unisti stocni fond… unistavanje domace hrane !
  dalje ide uvodjenje stranog semena – jer domaceg vise nema, domacih vrsta voca i povrca, – uvodi se genetski modifikovano…. eeee, tu vec ima problema… polako ce stanovnistvo poceti da se razboljeva…. eee, onda ga treba leciti… blago farmaceutskoj industiji… a onda ce od “lecenja” da poumire… i oni dobijaju Srbiju – ali bez Srba…. sto su i jelte – hteli…
  i sta ti tu ima da razmisljas svojom glavom i da im kvaris planove…?
  🙂

  Like

 2. Jako sam zadovoljna tekstom a nezadovoljna situacijom.
  Iako dopustam mogucnost da stvarno nisu znali sta se desava
  posto, da se ne lazemo, jedina neophodna kvalifikacija za posao koji
  obavljaju je ta da budu nesposobni.
  Svidja mi se lepota jezika i misli u ovom delu:
  Ovako kako pročitah ovu vest ispada da je njihova tematska pesma „zakleo se bumbar u cvet i u med“; setite se “neće tu da vršlja OD SAD bilo ko“, dakle od sad, ne od trenutka kad su formirali vladu, ili zašto da ne, od kad postoji država.

  Like